Αποζημίωση Για Το Ζώδιο
Καλυπτόκλες C Διασημότητες

Μάθετε Τη Συμβατότητα Από Το Ζώδιο

Άρθρο

13 Συναρπαστικά γεγονότα για τις γάτες του Pallas

top-leaderboard-όριο '>

Μακριά σε ολόκληρο τον κόσμο, μια αόριστη - και αξιολάτρευτη - αγριόγατα που ονομάζεται γάτα του Παλλά (γνωστή και ως manul) περιπλανιέται στα λιβάδια και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και της Ευρασίας. Γνωρίστε το γούνινο γατάκι με επίπεδη όψη, το οποίο έχει εμφανιστεί σε μιμίδια και ιογενή βίντεο και πρόσφατα έλαβε τη δική του άγρια ​​πανίδα στα βουνά της Ασίας.

1. Ονομάστηκε από τον φυσιοδίφη Πίτερ Παλλά.

Ο Γερμανός φυσιοδίφης Πέτερ Πάλλας περιέγραψε για πρώτη φορά το γούνινο αγριόγατο το 1776. Ονομάστηκε το γατάκιfelis manul, και θεωρούσε ότι ήταν πρόγονος της περσικής γάτας, λόγω του στρογγυλού προσώπου, του πολυτελούς παλτού και του κοντόχονδρου σώματος. (Έκανε λάθος.)

2. Το επιστημονικό του όνομα σημαίνει «άσχημο αυτί».

Αργότερα, το επιστημονικό όνομα της γάτας άλλαξε απόfelis manulπρος τηνΕγχειρίδιο Otocolobus- όχι ακριβώς το πιο κολακευτικό moniker, από τότεOtocolobusείναι Ελληνικά για 'άσχημο αυτί'.

3. Τα ασυνήθιστα αυτιά του είναι βολικά.

Μερικοί μπορεί να θεωρούν τα αυτιά της γάτας του Παλλάς άσχημα, ενώ άλλα μπορεί να πιστεύουν ότι είναι αξιολάτρευτα. Τα επιχειρήματα στην άκρη, τα στρογγυλά αυτιά της γάτας - που κάθονται επίπεδη στις πλευρές του κεφαλιού της - είναι ένα από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά της γάτας. Όπως εξηγεί το Crystal DiMiceli, πρώην φύλακας άγριων ζώων στο Prospect Park Zoo του Μπρούκλιν, έχοντας τα αυτιά χαμηλής θέσης βοηθά τη γάτα να κρύψει τον εαυτό της - δεν σηκώνονται για να αποκαλύψουν τη θέση του ζώου ενώ κρύβεται ή κυνηγάει.

4. Έχει ένα πυκνό, βελούδινο παλτό.

Το παλτό της γάτας του Παλλάς είναι η πραγματική του δόξα. Είναι μακρύτερο και πυκνότερο από οποιοδήποτε άλλο παλτό που ανήκει σε μέλος τουΦελίντείδη (αυξάνεται ακόμη πιο βαρύ το χειμώνα) και το υπόστρωμα στην κοιλιά του έχει διπλάσιο μήκος από τη γούνα που καλύπτει το υπόλοιπο σώμα του. Η απόχρωση κυμαίνεται από ασημί γκρι κατά τη διάρκεια του χειμώνα έως μια πιο σκούρα, κόκκινη απόχρωση κατά τους θερμότερους μήνες. (Μερικές γάτες είναι επίσης κόκκινες, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία.) Το φαρδύ κεφάλι του είναι ραβδωτό και διάστικτο με σκούρα σημάδια και η θαμνώδης ουρά του είναι λωρίδα με ρίγες και μια σκοτεινή άκρη. Αυτά τα σημάδια τείνουν να εμφανίζονται πιο σκούρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

5. Η γούνα της αναμιγνύεται με το βιότοπό της, που την κρύβει από αρπακτικά.

Οι γάτες του Παλλά ζουν σε περιοχές που κυμαίνονται από το Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία έως την κεντρική Κίνα, τη Μογγολία και τη νότια Ρωσία. Σύμφωνα μεΆγριες γάτες του κόσμου, από τον Luke Hunter, το σώμα του δεν είναι προσαρμοσμένο στο χιόνι, επομένως κολλάει σε κρύους, άνυδρους βιότοπους - ιδιαίτερα σε χλοώδεις ή βραχώδεις περιοχές, που το βοηθούν να το κρύψει από αρπακτικά - σε υψόμετρα περίπου 1500 έως περίπου 17.000 πόδια. Η γάτα δεν είναι γρήγορος δρομέας, οπότε όταν αισθάνεται κίνδυνο, παγώνει και στρίβει επίπεδη και ακίνητη στο έδαφος και η γούνα της τη βοηθάει να ταιριάζει με το περιβάλλον της.

ένα τραγούδι που έχει πολλές σημασίες

6. Οι γάτες του Παλλάς δεν είναι λιπαρές - είναι απλώς γούνινες.

Οι γάτες του Pallas ζυγίζουν συνήθως λιγότερο από 12 κιλά και συνήθως έχουν μήκος μόλις 2 πόδια ή λιγότερο - δηλαδή δεν είναι πολύ μεγαλύτερες από μια συνηθισμένη γάτα. Ωστόσο, η πυκνή γούνα τους τα κάνει να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα.

7. Οι μαθητές τους είναι στρογγυλοί και όχι κάθετοι.

Οι γάτες του Pallas μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό με μεγαλύτερους αγριόγατες, όπως λιοντάρια και τίγρεις: τα μάτια τους. Οι μαθητές τους είναι στρογγυλοί, ενώ οι μαθητές μιας γάτας σπιτιού είναι κατακόρυφοι και σχισμένοι. Αναρωτιέστε γιατί μερικές γάτες έχουν στρογγυλούς μαθητές ενώ άλλες έχουν κάθετες; Μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσε ότι τα σχήματα των μαθητών των ζώων μπορεί να υποδηλώνουν το ρόλο τους στην αλυσίδα των αρπακτικών / θηραμάτων. Ανέλυσαν 214 είδη χερσαίων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των γατών), και σημείωσαν ότι τα είδη με κάθετους μαθητές έτειναν να είναι ενέδρες που ήταν ενεργά τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Αντίθετα, τα είδη με μαθητές γύρου ήταν συχνά «ενεργά κτηνοτρόφοι», που σημαίνει ότι κυνηγά το θήραμά τους. Επίσης, οι αρπακτικοί που είναι πιο κοντά στο έδαφος, όπως οι γάτες σπιτιού, ήταν επιρρεπείς σε κάθετους μαθητές, ενώ οι μεγαλύτεροι αγριόχοιροι είχαν στρογγυλές. Οι γάτες του Pallas είναι μικρές και είναι κυρίως κυνηγοί ενέδρα, οπότε η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί εάν τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν για όλα τα πλάσματα.

8. Συντηρούνται κυρίως στο pika.

θύμα του ηλεκτρονικού ψαρέματος τι να κάνω

iStock.com/Nikolai Vakhrushev

Οι γάτες του Pallas είναι κυνηγοί ενέδρα και περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους κυνηγώντας pika, ένα μικρό θηλαστικό και άλλους critters όπως gerbils, voles, λαγούς, σκίουρους, πουλιά και νέους μαρμότες. Η Pika αποτελεί συνήθως περισσότερο από το 50% της διατροφής της γάτας.

9. Μπορεί να σχετίζονται μακρινά με τη λεοπάρδαλη γάτα.

Ο Πέτρος Παλλάς πίστευε ότι το ζώο σχετίζεται με την περσική γάτα. (Πιστεύουμε ότι μοιάζει με το Maine Coon και το Scottish Fold είχαν ένα μωρό και το απογαλακτίσουν με στεροειδές γάλα.) Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει στοιχεία ότι ο πλησιέστερος - αλλά ακόμα αρκετά μακρινός - συγγενής του άγριου γάτα μπορεί να είναι η γάτα λεοπάρδαλης.

10. Δεν είναι κοινωνικά ζώα.

Η γάτα του Παλλά είναι γνωστά αόριστη και περνά μεγάλο μέρος του χρόνου της κρυμμένη σε σπηλιές, ρωγμές ή εγκαταλελειμμένα λαγούμια.

11. Δεν φαίνεται να τους αρέσουν πολύ.

iStock.com/eli77

Οι γάτες του Παλλάς μπορεί να είναι υπέροχα αφράτες, αλλά δεν είναι τα πιο γλυκά πλάσματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ επιθετικοί. Περίπτωση στο σημείο: InΤο βιβλίο Wild Wild,Οι συγγραφείς Fiona και Mel Sunquist διηγούνται ένα ανέκδοτο που παρέχεται από τον Bill Swanson, διευθυντή της ζωολογικής έρευνας του Cincinnati Zoo. Οι Zookeepers πίστευαν ότι τα σκουπίδια των νεογέννητων γατών του Παλλάς είχαν δυσκολία στην αναπνοή, αλλά «όταν άκουγαν προσεκτικά, συνειδητοποίησαν ότι ο θόρυβος που άκουγαν ήταν τα γατάκια να γρυλίζουν και να φωνάζουν ο ένας στον άλλο - πριν καν ανοίξουν τα μάτια τους!»

12. Η περίοδος ζευγαρώματος τους είναι σύντομη.

Οι γάτες του Παλλά ζευγαρώνουν μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Τα θηλυκά γεννούν συνήθως μεταξύ τέλους Μαρτίου και Μαΐου, μετά από μια περίοδο κύησης 66 έως 75 ημερών. Οι γάτες του Παλλά γεννούν συνήθως τρία ή τέσσερα γατάκια, αλλά οι γέννες μπορεί μερικές φορές να έχουν οκτώ γατάκια. Τα γατάκια γίνονται ανεξάρτητα από τέσσερις έως πέντε μήνες και όταν φτάσουν εννέα έως 10 μήνες, είναι αρκετά ώριμα για αναπαραγωγή.

13. Κατατάσσονται ως «σχεδόν απειλούμενα».

Εκτιμάται ότι οι γάτες του Παλλά μπορούν να ζήσουν έως και έξι χρόνια στην άγρια ​​φύση, αλλά λόγω των θηρευτών και άλλων κινδύνων, η διάρκεια ζωής τους είναι πιθανό να είναι το ήμισυ αυτού του μήκους. Σε αιχμαλωσία, είναι γνωστό ότι επιβιώνουν για σχεδόν 12 χρόνια.

Το 2002, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ταξινόμησε τη γάτα του Παλλά ως «σχεδόν απειλούμενη» και αυτή η κατάσταση παραμένει σήμερα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον χαμηλό αριθμό τους, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών γεωργίας, γεωργικών δραστηριοτήτων, εξόρυξης και δηλητηρίασης που στοχεύουν στη μείωση των πληθυσμών pika και marmot. Επίσης σκοτώνονται συχνά σε παγίδες που προορίζονται για λύκους και αλεπούδες ή από κατοικίδια σκυλιά. Και παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις συναλλαγών και τη νομική προστασία σε ορισμένες χώρες, συχνά κυνηγούν για τη γούνα τους. (Το λίπος και τα όργανα της γάτας χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων.)

Οι επιστήμονες δεν έχουν αρκετά δεδομένα για να εκτιμήσουν το μέγεθος του πληθυσμού της γάτας του Παλλά, αλλά λόγω της έλλειψης και των πολλών απειλών που αντιμετωπίζουν, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 έως 15 τοις εκατό κατά την τελευταία δεκαετία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε το ζώο, μια διεθνής ομάδα προστατευόμενων κατοίκων εξασφάλισε πρόσφατα μια έκταση 12 μιλίων στο φυσικό πάρκο Sailyugemsky, που βρίσκεται στα βουνά Altai μεταξύ Καζακστάν και Μογγολίας, ως καταφύγιο για τη σπάνια γάτα. Εκεί, ελπίζουν να παρακολουθήσουν τον πληθυσμό του, να μελετήσουν τον βιότοπό του, και να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με πληροφορίες που θα περιγράφουν λεπτομερώς τις συναντήσεις τους.

Πρόσθετη πηγή:
Άγριες γάτες του κόσμουαπό τον Luke Hunter

είναι η νοηματική γλώσσα η ίδια σε όλες τις γλώσσες